Aici gasiti diverse sfaturi din toate domeniile

ALL RIGHTS RESERVED !!! Toate drepturile sunt rezervate ! © 2011 - 2013 www.Sfaturi.org. Este interzisa preluarea (integrala sau partiala a) oricarui tip de continut de pe acest site (text, imagini). DISCLAIMER: Articolele acestui site (din categoria "Sanatate") prezinta descrieri ale plantelor (fructe, legume, cereale, plante medicinale), ale proprietatilor lor terapeutice si ale utilizarilor lor medicinale. Articolele au doar rol informativ si NU furnizeaza sfaturi medicale specifice! Consultati intotdeauna medicul inainte de a folosi orice metoda de vindecare !!!

Infuzie

Infuzie

Forma cea mai frecventa de folosire a plantelor medicinale in conditii casnice este infuzia.

Infuzia este bautura obtinuta prin infuzarea – adica oparirea cu apa clocotita a – unor plante medicinale.

Cand se foloseste o infuzie?

Infuzia se foloseste ori de cate ori trebuie obtinute principiile active din partile cele mai gingase ale plantelor: flori, frunze, chiar si unele fructe, si din partile aeriene care contin principii active termostabile sau greu solubile la rece.

Cum se prepara o infuzie?

Exista 2 modalitati de a prepara o infuzie:

  • una mai simpla, si
  • una mai complicata, dar mai buna, deoarece se face o extractie mai completa a substantelor active din plantele medicinale.

Metoda mai simpla de a obtine o infuzie

Din planta maruntita se iau 1-2 lingurite, se pun intr-un vas smaltuit sau de portelan – de exemplu intr-o cana – si se toarna peste ele 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se filtreaza lichidul obtinut prin strecuratoare sau tifon.

Metoda mai completa de a realiza o infuzie

  1. Planta se marunteste.
  2. Planta maruntita se pune intr-un vas smaltuit sau de portelan (o cana, de exemplu).
  3. Planta maruntita se umecteaza (adica se umezeste usor si numai la suprafata) cu 3 parti de apa rece.
  4. Se lasa la umectat 5 minute.
  5. Peste planta maruntita si umezita se toarna deasupra apa in clocot.
  6. Se acopera vasul cu un capac si se lasa astfel circa 30 de minute la infuzat, amestecand continutul din cand in cand cu o lingura.
  7. Dupa ce s-a scurs acest timp, infuzia se filtreaza prin panza sau tifon sau vata – care este cea mai recomandata, deoarece vata are cea mai mare putere de retinere a diverselor parti ale plantelor folosite la infuzie.
  8. Dupa ce s-a racit un pic, infuzia se indulceste cu miere de albine – ATENTIE: mierea de albine NU trebuie adaugata in lichide fierbinti, deoarece devine toxica !!! -, iar pentru cei care au deranjamente stomacale insotite de diaree, indulcirea se poate face cu zaharina.

Infuzia se va consuma cat mai repede, deoarece substantele active ale plantelor – mai ales cele din florile de tei, izma sau musetel – sunt volatile.

Diferenta dintre ceai, infuzie, decoct si macerare

Ceaiul reprezinta bautura obtinuta prin infuzarea, decoctia (fierberea) sau maceratia unor plante medicinale.

Infuzia (infuzarea) se realizeaza prin oparirea plantei – adica turnarea apei clocotite peste planta -, decoctul (decoctia) se realizeaza prin fierberea plantei, iar macerarea (maceratia) se obtine prin tinerea plantei vreme indelungata intr-un lichid, pentru a-i dizolva partile solubile.

Infuzie – Bibliografie

Mai multe detalii despre infuzie gasiti la urmatoarele adrese web:
Pagina de pe Wikipedia, in limba engleza, despre infuzie
Pagina de pe Wikipedia, in limba franceza, dedicata infuziei
Credit foto: By Miya (Miya’s file) [GFDL, CC-BY-SA-3.0, CC-BY-SA-2.5 or CC-BY-SA-2.1-jp], via Wikimedia Commons

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: +2 (from 2 votes)
Infuzie, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

S-ar putea sa-ti placa si:

Nu sunt articole asemanatoare.

Tag-uri: , , ,

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ALL RIGHTS RESERVED !!! Toate drepturile sunt rezervate ! © 2011 - 2013 www.Sfaturi.org. Este interzisa preluarea (integrala sau partiala a) oricarui tip de continut de pe acest site (text, imagini).
DISCLAIMER: Articolele acestui site (din categoria "Sanatate") prezinta descrieri ale plantelor (fructe, legume, cereale, plante medicinale), ale proprietatilor lor terapeutice si ale utilizarilor lor medicinale. Articolele au doar rol informativ si NU furnizeaza sfaturi medicale specifice! Consultati intotdeauna medicul inainte de a folosi orice metoda de vindecare !!!

Alte articole interesante:
Zmeura
Zmeura

Marul
Marul

plantele-si-sanatatea
Plantele si sanatatea

Trusa de prim ajutor
Trusa de prim ajutor

Lamaia
Lamaia

Close