Aici gasiti diverse sfaturi din toate domeniile

ALL RIGHTS RESERVED !!! Toate drepturile sunt rezervate ! © 2011 - 2013 www.Sfaturi.org. Este interzisa preluarea (integrala sau partiala a) oricarui tip de continut de pe acest site (text, imagini). DISCLAIMER: Articolele acestui site (din categoria "Sanatate") prezinta descrieri ale plantelor (fructe, legume, cereale, plante medicinale), ale proprietatilor lor terapeutice si ale utilizarilor lor medicinale. Articolele au doar rol informativ si NU furnizeaza sfaturi medicale specifice! Consultati intotdeauna medicul inainte de a folosi orice metoda de vindecare !!!

Scoaterea petelor

Scoaterea petelor

Deoarece nu putem evita patarea lenjeriei, vestimentatiei, a covoarelor, mobilei, va trebui sa ne obisnuim cu anumite metode de indepartare a diferitelor pete. In locuinta noastra este indicat sa avem cateva substante pe care sa le folosim in caz de nevoie. Acestea sunt: amoniac, spirt medicinal, neofalina, acetona, sare de lamaie, talc, apa oxigenata, lamaie. Putem cumpara din magazinele cu produse chimicale sau de la farmacii substante gata pregatite pentru scoaterea petelor. In acest caz trebuie sa citim cu atentie instructiunile de pe ambalaj – adica ce fel de pete pot fi indepartate si modul cum se procedeaza pentru indepartarea lor.

Sfaturi generale pentru scoaterea petelor

Este bine ca produsele chimice pe care le folosim la scoaterea petelor, sa le pastram in vase speciale de sticla, bine inchise cu capac sau dop etans, fiecare cu eticheta scrisa clar, indicand produsul chimic ce se gaseste inauntru, asa incat sa nu se confunde cu un produs comestibil.

 • Aceste substante pentru scoaterea petelor trebuie depozitate in dulapuri speciale – inchise cu cheia -, cat mai departe de alimente si de locurile de trecere si mai ales in locuri inaccesibile copiilor.
 • Daca substanta este toxica sau inflamabila, acest lucru trebuie specificat, scris cu rosu: toxic sau inflamabil.
 • Prin mijlocul dopului se poate face un orificiu, prin care sa treaca o pipeta obisnuita (procurata de la farmacie).
 • De cate ori se lucreaza cu substante toxice, nu se vor atinge ochii sau gura cu mainile.
 • La terminarea lucrului trebuie spalate bine mainile cu apa si sapun.
 • Cand se lucreaza cu substante inflamabile – benzina, eter etilic, acetona etc. – se va lucra cu geamurile deschise pentru a avea o aerisire permanenta.
 • Pentru a mirosi o substanta lichida (amoniac, benzen, etc.) nu se apropie vasul de nas, ci se indreapta vaporii substantei spre nas prin miscari ale mainii.
 • Pentru scoaterea petelor este bine sa avem in locuinta noastra o pereche de manusi de cauciuc si un halat de protectie confectionat din panza de bumbac, de culoare alba si cu nasturi in fata. Halatul apara imbracamintea si pielea in timpul lucrului cu substante chimice.

Reguli pentru scoaterea petelor de pe tesaturi

Cand dorim sa indepartam petele, mai ales cele de pe tesaturi, trebuie sa tinem seama de urmatoarele indicatii:

 • Pentru scoaterea petelor de pe materialele textile, e bine sa avem un suport asemanator cu suporturile de calcat din comert.
 • Este bine ca sa cunoastem provenienta chimica a petei – daca e pe baza de apa sau de grasimi -, doarece intrebuintarea unei substante nepotrivite duce la fixarea petei, asa incat inlaturarea ei poate deveni imposibila.
 • Trebuie stiut ca aceeasi pata poate sa necesite tratamente diferite in functie de materialul pe care se gaseste pata. Petele de grasime de pe materialele textile, obtinute din fibre artificial, se scot in mod diferit decat cele de pe tesaturile din lana.
 • Pentru a indeparta cat mai repede o pata, trebuie sa actionam cat mai repede, deoarece sub actiunea aerului si a luminii, pata isi modifica compozitia chimica si astfel pata se fixeaza.
 • Tesaturile nu se calca inainte de a se curati petele.
 • Pentru scoaterea petelor vom folosi o bucata de vata cu care vom umezi usor pata, dar niciodata nu se freaca.

Recunoasterea petelor

 • Petele de grasime sunt mai mult sau mai putin vizibile, dupa procentul de grasime pe care il contin. In aceasta categorie intra si petele produse de diferite preparate culinare, in a caror compozitie intra unele grasimi.
 • Petele de fructe, ceai, cafea, vin, bere sunt de obicei de nuanta galbuie pana la maro.
 • Sunt si pete de oxidare care sunt produse de diferite substante care se oxideaza pe fibra, sub actiunea luminii si a oxigenului din aer. Conturul acestor pete este putin mai sters, dar pot fi si galbene, galben-roscate, maro. Tot asa apar si petele de suc de fructe, compot, sau sirop.

Scoaterea petelor de provenienta necunoscuta

Indiferent de natura fibrei, pentru tesaturile albe se poate folosi o solutie formata din:

 • amoniac 10 %                            4 parti
 • alcool etilic 96%                         4 parti
 • sapun alb superior                          2 parti
 • soda de rufe (carbonat de sodiu)      1 parte
 • borax                                             1 parte
 • apa                                             100 parti

Se poate obtine o solutie in felul urmator: 40 ml amoniac 10 % cu 40 ml alcool etilic 96 % cu 20 g sapun cu 10 g soda de rufe, 10 g borax si 1000 ml (adica 1 litru de) apa. Se umezeste pata cu solutia respectiva, apoi se freaca cu ajutorul unui tampon de vata, iar la sfarsit se spala cu multa apa. Inainte de a folosi solutia se agita bine.

Daca avem pete pe tesaturi colorate, cu exceptia matasii acetat, se poate incerca curatarea cu urmatoarea solutie:

 • amoniac 10 %                      5 parti
 • acetona                                3 parti
 • solutie alcoolica de sapun     20 parti

Se poate obtine o solutie din: 50 ml amoniac 10 % cu 30 ml acetona, 40 ml alcool etilic 96 %, 20 g de sapun si 150 ml apa. Se verifica mai intai aceasta solutie pe o portiune ascunsa a materialului. In toate cazurile, dupa tratament, materialul se sterge cu neofalina.

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 0 (from 0 votes)
Scoaterea petelor, 10.0 out of 10 based on 1 rating

S-ar putea sa-ti placa si:

Nu sunt articole asemanatoare.

Tag-uri: , , , ,

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

ALL RIGHTS RESERVED !!! Toate drepturile sunt rezervate ! © 2011 - 2013 www.Sfaturi.org. Este interzisa preluarea (integrala sau partiala a) oricarui tip de continut de pe acest site (text, imagini).
DISCLAIMER: Articolele acestui site (din categoria "Sanatate") prezinta descrieri ale plantelor (fructe, legume, cereale, plante medicinale), ale proprietatilor lor terapeutice si ale utilizarilor lor medicinale. Articolele au doar rol informativ si NU furnizeaza sfaturi medicale specifice! Consultati intotdeauna medicul inainte de a folosi orice metoda de vindecare !!!

Alte articole interesante:
Macese
Macese

Infuzie
Infuzie

Patrunjel
Patrunjel

Polenul – alimentul complet

cozonac
Cozonac

Close